Varm sommer? Unngå dehydrering
Det ser kanskje ikke ut til at sommeren blir noe kjøligere med det første. Vær derfor obs på tegn som kan skyldes dehydrering hos kjæledyret ditt.
Symptomer på dehydrering
En vanlig årsak til dehydrering er væsketap gjennom urinering, oppkast eller diaré. Dette kan skyldes ulike sykdommer, som nyreproblemer, fordøyelsesbesvær eller infeksjoner. I noen tilfeller kan også nedsatt inntak av væske være årsaken til dehydrering.
Tegn på dehydrering hos katt og hund kan være:
- Tørr munn og nese
- Klebrig eller tørr hud
- Unormal tørste
- Redusert urinering eller mørkere urin
- Tørt tannkjøtt
- Apati eller unormal tretthet
- Nedsatt allmenntilstand
- Økt hjertefrekvens
- Redusert appetitt
Legger du merke til noen av disse symptomene, er det viktig å ta kontakt med veterinær for videre utredning.
Forebygging av dehydrering
Ved mistanke om dehydrering bør du tilby dyret friskt og rent vann. Du kan også prøve å gi små mengder væske med jevne mellomrom, for eksempel ved bruk av en sprøyte uten nål eller flaske. Det er viktig å unngå å gi store mengder væske på én gang, da dette kan føre til oppkast. Dersom dyret kaster opp væsken eller unngår å drikke, bør du oppsøke veterinær – dette kan være alvorlige tegn på dehydrering.
Bytt vannet regelmessig og sørg for at skålene er rene. Hvis du har flere dyr, bør du sørge for at alle har fri tilgang til vannskålen.
I tillegg til å sørge for rikelig med væske, er det viktig å følge en balansert og næringsrik diett for å opprettholde god helse og hydrering hos katter og hunder. Diskuter med veterinæren for å finne den beste planen som passer til dyrets behov og livsstil.
Ekstrem varme og høy luftfuktighet kan føre til overoppheting hos hund og katt. De har ikke den samme svettefunksjonen som det vi mennesker har gjennom huden, og er derfor dårligere på å regulere kroppstemperaturen sin. Spesielt i varmt vær bør du sørge for at dyret har tilgang til kjøligere steder og skygge, samt unngå å utsette dem for intens fysisk aktivitet.
Kontakt veterinær hvis du er usikker på hva som er best for dyret ditt.
Sist oppdatert: 14. mai 2024