Disse matvarene er giftige for hunden og katten din
Jula er snart over oss for fullt, med mye god mat og fristelser på alle bord. I denne tida får vi veterinærer mange henvendelser angående dyr som har spist mat de ikke burde. Noen matvarer kan gi lettere mageproblemer mens andre kan føre til alvorlig forgiftning og må behandles akutt av veterinær.
Kontakt veterinær om dyret ditt har spist én av disse matvarene
- Sjokolade
- Rosiner
- Druer
- Nøtter
- Fet og salt mat som ribbe, pølse og ribbe
- Løk og hvitløk (inkl. pulver)
- Xylitol
- Vær også obs på bein
Sjokolade inneholder kakao, som igjen inneholder teobromin som er giftig for hund. Jo mørkere sjokolade jo høyere konsentrasjon. De første symptomene kan være oppkast, uro eller hyperaktivitet. Alvorlige forgiftninger med sjokolade kan gi kramper, hjerterytmeforstyrrelser og koma.
Rosiner og druer kan gi akutt nyresvikt hos hund og det er individuelle forskjeller hvor stort inntak som vil gi forgiftninger. Derfor bør alle inntak behandles som potensielt alvorlig forgiftning. Typiske symptomer er oppkast, diarè, slapphet. Inntak av rosiner og druer kan i verste fall føre til nyresvikt.
Pinnekjøtt, pølser og ribbe er mat som dyr ikke er vant til og som inneholder mye fett og salt. Salt kjøtt kan gi alvorlige mageproblemer, og store måltider med fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som fører til oppkast og magesmerter.
Løk og hvitløk kan gi forgiftninger både hos hund og katt, men spesielt katter er sensitive. Symptomer oppstår 1-5 dager etter inntak. Symptomer kan være at dyret er slapp, oppkast, diaré, sikling eller pesing. Løkforgiftning kan ødelegge blodcellene og i alvorlige tilfeller kan blodoverføring være nødvendig.
I julehøytiden ser vi også tilfeller der hunder spiser bein som setter seg fast i spiserøret eller i mage/tarm. Dette fører ofte til alvorlig og livstruende sykdom som krever akutt behandling.
Xylitol er et kunstig søtningsmiddel vi finner i blant annet tyggegummi og sukkerfritt godteri. Hos hunder kan det gi farlig lavt blodsukker og leverskade.
Kontakt dyrlegen umiddelbart dersom du mistenker at dyret ditt har fått i seg noen av disse matvarene.
Hva gjør jeg om hunden eller katten min får diaré eller kaster opp?
Det er viktig at du kontakter dyrlege dersom hunden får akutt og kraftig diaré/oppkast, eller ved mild oppkast/diaré som har pågått over tid.
Hunder med oppkast og diaré taper mye væske fra kroppen og det er viktig at dette erstattes fortløpende. Hunder med milde symptomer vil ofte regulere dette ved å drikke mer selv, så det er viktig at du setter fram rikelig med friskt vann.
Ved lettere fordøyelsesproblemer anbefaler vi at du gir lettfordøyelig mat i små måltider, gjerne 4-6 måltider fordelt utover dagen. Eksempel på lettfordøyelig mat kan være kokt kylling med ris. Det finnes i tillegg produkter som gir ekstra støtte til tarmfunksjonen og disse har vist seg å kunne forkorte tiden med fordøyelsesbesvær. Produktene kan virke stoppende ved diaré og/eller støtte normalfloraen i tarmen på ulike måter.
Du får kjøpt lettfordøyelig spesialfôr på alle våre klinikker og vi vil kunne veilede deg i produkter som kan hjelpe dyret ditt.
Kontakt dyrlege hvis:
- Dyret har alvorlig oppkast og diaré
- Hvis moderat, mild diaré og oppkast ikke begrenser seg i løpet av noen dager
- Hunden eller katten er slapp, mister matlyst, ikke drikker eller får feber
- Du observerer blod i oppkast eller avføring
- Dyret virker å ha vondt i magen, spenner seg eller stønner.
- Valpen får diaré eller oppkast. Valper krever tilsyn av veterinær på et tidligere tidspunkt enn voksne, store hunder.
- Du har sett at hunden har spist noe som kan sette seg fast, f.eks. bein
- Hunden har fått i seg noe giftig; f.eks. sjokolade, rosiner, druer eller nøtter
Sist oppdatert: 15. mars 2024