Tannproblemer gjør like vondt for dyr som for mennesker
Tannproblemer gjør vondt. Virkelig vondt, både for dyr og for mennesker. Og der du kan fortelle hva som plager deg, og plukke opp telefonen og ringe til tannlegen, er det du som må oppdage det når kjæledyret ditt har vondt. De fleste kjæledyr får problem med tennene sine. De kan få tannpine, tannstein eller betennelser i tannkjøttet. Og blir det ikke oppdaget tidlig, kan det føre til store smerter og resultere i omfattende operasjoner, sier tannspesialist Hanna Sofie Romstad hos EMPET Skedsmo Dyresykehus. Det er opp til deg som eier å følge med, passe på – og aller helst hindre at problemene oppstår.
Kan bli svært alvorlig
Veterinærene hos EMPET ser mange forskjellige tilfeller av plager i og rundt tennene blant kjæledyrene som kommer inn. Dette er nemlig noe som lett blir oversett av selv ellers godt oppmerksomme eiere.
- Så mange som 3 av 4 dyr som kommer til oss har tannproblemer
Og det er viktig å ta disse problemene på alvor.
– Det som begynner som en liten skade, kan utvikle seg til et stort problem – og i verste fall føre til nyre- og hjertesykdommer.
De fleste blir rammet
Gjør du ikke noe for å forebygge tannproblemene, er det nemlig svært stor sannsynlighet for at også din firbente bestevenn vil bli rammet. Hele 80 prosent av alle hunder over to år har et eller annet problem med tennene.
Små hunderaser har flere problemer enn større hunderaser, rett og slett fordi det kan bli trangt med 42 tenner i en liten munn.
Katter er også utsatte for tannsykdommer og de fleste katter som har passert 5 år ser vi har både tannstein og tenner angrepet av sykdom.
Eksperter på å skjule smerte
Hvis tannproblemene har kommet så langt at hunden har smerter, er et tydelig tegn på det at han enten blir liggende i kurven sin helt passiv, eller motsatt – at den blir usedvanlig aktiv, nesten aggressiv. Tap av matlyst er også et hint om at noe er galt.
Har du katt, er det ikke like lett å skjønne at den har det vondt.
Katter er nemlig eksperter på å skjule smerte. For å oppdage tannproblemer hos katten din må du se nøye etter i munnen, og bruke luktesansen din. Dårlig ånde er et varsel om at noe er galt.
- Det skal ikke lukte vondt av munnen til verken katter eller hunder
Anbefaler årlig rens av tenner
Siden tannproblemer rammer så mange av våre firbente venner, anbefaler EMPET årlig tannrens av dyret ditt.
Vi vet hvor vondt disse tannproblemene kan gjøre, og ønsker å forebygge dette lenge før de har fått sjansen til å utvikle seg til noe mer alvorlig.
På samme måte som du ideelt sett går til tannlegen en gang i året, har kjæledyret ditt godt av å få renset sine tenner like ofte – og små hunder gjerne enda oftere.
Liten innsats - stort resultat
I tillegg til å rense tennene hos profesjonelle, er det å pusse tennene til kjæledyret ditt det aller viktigste du kan gjøre for tannhelsa deres. Puss helst hver dag.
– Tannpuss hindrer at det danner seg plakk og tannstein, som er syndebukken bak tannkjøttbetennelse og periodontitt.
Det finnes spesialtannbørster og egen tannkrem – mennesketannkrem kan nemlig gjøre vel så stor skade som nytte. Og husk at tannpuss skal forbindes med glede! Hunden eller katten skal komme løpende når vi tar fram tannkremen – for da vet den at det blir mye kos, og kanskje en godbit etterpå.
Nekter kjæledyret ditt å slippe deg til med tannbørsten, finnes det tyggeleker og andre hjelpemidler tilpasset de forskjellige dyreartene – spør oss gjerne om anbefalinger.
Sjekk tennene selv
Gjør det til en vane å studere munnen og tanngarden til kjæledyret ditt. Slik kan du oppdage eventuelle endringer tidlig.
- Har tennene belegg?
- Er det tannstein på dem?
- Har noen av tennene blitt misfarget?
- Har tannkjøttet forandret seg?
- Ser du noe som blør?
Alt dette er signaler på at noe kan være galt, og at du bør oppsøke hjelp.
Hvis en tann er løs når dyret er ferdig med tannfellingen, eller om en tann er knekt, er det viktig å oppsøke hjelp med en gang.
Vi ser at dette er et felt mange kjæledyreiere ikke har skjønt viktigheten av. Derfor utfører EMPET tannkontroll ved årlig vaksine, så du kan få avdekket eventuelle problemer så tidlig som mulig.
Sist oppdatert: 19. desember 2023