Trenger hunden et avkjølende bad? Vær obs på algeoppblomstring!

Hund i vann

Høye temperaturer betyr økt algevekst i ferskvann og brakkvann. – Sjekk vannkvaliteten før du lar hunden bade, råder veterinær og daglig leder ved EMPET Drammen Katrine Tynes.

Fargen på vannet kan gi verdifull informasjon

Seniorforsker Aksel Bernhoft advarer i en pressemelding publisert på Vetinst.no mot å la hunden bade i vann der det er mistanke om oppblomstring av cyanobakterier (blågrønnalger). 

– Cyanobakterier er mikroorganismer som finnes naturlig i innsjøer og elver, men det er ikke bra om det blir for mye av dem, skriver Bernhoft.

Cyanobakterier kan produsere giftstoffer som i verste fall kan føre til alvorlige skader i hundekroppen.

– En type toksin kan forårsake lever- og nyreskader, og symptomene her kan være oppkast og blodig diaré. En annen type toksin kan gi muskelkramper og lammelser, og i verste fall pustestans, forklarer veterinær Katrine Tynes.

Veterinær


Tynes anbefaler at du sjekker vannkvaliteten før du slipper hunden ut i vannet.

– Unngå de mest næringsrike vannene, og se på fargen på vannet, om det er klart eller misfarget, sier hun.

Ifølge Bernhoft vil fargen være grønn og man ser gjerne ansamlinger av skum. – Skum fra disse områdene kan inneholde høye konsentrasjoner av toksiner, advarer han.

Det har vært særlig høye temperaturer i Oslo den siste tiden. Hvordan påvirker dette vannet i hovedstaden?

– Generelt sett har utfordringene med blågrønnalger vært en mindre aktuell problemstilling i Oslo, med unntak av noen episoder med oppblomstringer i Østensjøvannet. Det generelle rådet er å ikke la hunden din bade der det er synlig algebelegg på overflaten. Får vi kjennskap til oppblomstring av giftproduserende blågrønnalger, vil vi varsle publikum om dette, svarer Bymiljøetaten i Oslo i en henvendelse fra EMPET.

Dette må du gjøre dersom uhellet er ute

Skulle hunden vise symptomer kort tid etter bading, er det viktig å få den til veterinær så raskt som mulig.

– Det kan være lurt å nevne at hunden har badet i utsatt ferskvann, slik at veterinæren tenker at forgiftning kan være en mulighet, forklarer Tynes.

Bør hundeiere være bekymret?

– Dette er jo ikke et veldig stort problem, men alt i alt greit å være klar over. Vi vil at folk oppsøker hjelp når dyrene blir syke, uavhengig av årsaken, avslutter Tynes.

_____

Meld fra i app om algeoppblomstring:

Har du observert alger i ferskvann eller brakkvann, kan du melde fra i appen Bloomin' Algae.

Sist oppdatert: 12. desember 2023